BRAMBORY
Nabízíme různé odrůdy konzumních brambor a brambory
krmné.
Informace o ceně na tel. +420 603 483
583
Jak si vybrat odrůdu? Podle barvy dužniny,
barvy slupky, ranosti brambor a také
podle varného typu, který udává
vlastnosti hlíz po varu, čili konzumní použitelnost.
Varný typ A - s hladkou slupkou a lojovitou dužinou žluté či
žlutobílé barvy,
které mají protáhlý tvar (ledvinky, rohlíčky) a menší obsah
škrobu. Ideální pro vaření
ve slupce, na bramborový salát, na loupačku.
Varný typ B - jsou brambory polopevné s univerzálním použitím. Vhodné
do
salátů, gulášů, polévek, jako přílohové a restované.
Varný typ C - brambory s drsnější slupkou a bílou dužinou jsou škrobovité,
moučnaté a po uvaření se rozpadají. Tyto brambory jsou vhodné pro přípravu
bramborového těsta, knedlíků, bramboráků, bramborových placek a kaší.
Protože jednotlivé varné typy nejsou striktně vymezeny, existují také brambory
typu A-B nebo B-C.
Jak správně skladovat brambory? Hlízy brambor je nutno skladovat ve tmě,
v suchu a chladu, nikoli však
mrazu. Ideální podmínky jsou při teplotě 4 až 6°C,
nad 6°C se zvyšuje
fyziologická činnost a relativní vlhkosti kolem 55. Důležité
je také dobré
větrání. Vyšší teploty vedou k předčasnému klíčení brambor.
Mráz ničí
hlízy, které pak získají nasládlou chuť a snadno podléhají hnilobě.
AKTUALITY
V červenci 2013 jsou v prodeji:
brambory
med
pšenice, ječmen, oves,
kukuřice
řepka
hrách žlutý a zelený, bob
Informace na tel. +420 603 483 583