BRAMBORY

Nabízíme různé odrůdy konzumních brambor a brambory krmné.

Informace o ceně na tel. +420 603 483 583

Jak si vybrat odrůdu? Podle barvy dužniny, barvy slupky, ranosti brambor a také
podle varného typu, který udává vlastnosti hlíz po varu, čili konzumní použitelnost.

  • Varný typ A - s hladkou slupkou a lojovitou dužinou žluté či žlutobílé barvy,
    které mají protáhlý tvar (ledvinky, rohlíčky) a menší obsah škrobu. Ideální pro vaření
    ve slupce, na bramborový salát, na loupačku.
  • Varný typ B - jsou brambory polopevné s univerzálním použitím. Vhodné
    do salátů, gulášů, polévek, jako přílohové a restované.
  • Varný typ C - brambory s drsnější slupkou a bílou dužinou jsou škrobovité,
    moučnaté a po uvaření se rozpadají. Tyto brambory jsou vhodné pro přípravu
    bramborového těsta, knedlíků, bramboráků, bramborových placek a kaší.

  • Protože jednotlivé varné typy nejsou striktně vymezeny, existují také brambory
    typu A-B nebo B-C.


    Jak správně skladovat brambory? Hlízy brambor je nutno skladovat ve tmě,
    v suchu a chladu, nikoli však mrazu. Ideální podmínky jsou při teplotě 4 až 6°C,
    nad 6°C se zvyšuje fyziologická činnost a relativní vlhkosti kolem 55. Důležité
    je také dobré větrání. Vyšší teploty vedou k předčasnému klíčení brambor.
    Mráz ničí hlízy, které pak získají nasládlou chuť a snadno podléhají hnilobě.

    AKTUALITY

    V červenci 2013 jsou v prodeji:

    brambory

    med

    pšenice, ječmen, oves,
    kukuřice

    řepka

    hrách žlutý a zelený, bob

    Informace na tel. +420 603 483 583

     

    Farma Holecová | Aktuality | Služby | Obiloviny | Luštěniny | Brambory | Zelenina | Med | Kontakt

    © Farma Holecová 2012                                                                                                             Aktualizováno: 12.5.2013